Blue sPot Café

Tagline

Műsorok

      • 07. 25. péntek

        16:00 Völgymegnyitó
        18:00 Esti Gyors Trió
        20:00 Mississippi Big Beat
        22:00 Jam Session
      • 07. 26. szombat

        10:00 Hangszersimogató a Musica Florens zenészeivel
        12:00 "Utcazene" - Huckleberry Guys
        14:00 Ponikló Akusztik
        17:00 Smokin' Sofa Trio
        19:00 Kistehén
        21:00 Magashegyi Underground
        23:00-01:00 Jam session
      • 07. 27. vasárnap

        10:00 Musica delectatet - zenei játszóház a Musica Florens zenészeivel
        12:00 "Utcazene" - Huckleberry Guys
        14:00 Lauder Jazz Combo és a Blue Barell Company
        17:00 Vasárnapi gyerekek
        19:00 Pribojszki Mátyás Band
        21:00 Ivan and the Parazol
        23:00-01:00 Jam session
        • 07. 28. hétfő

          10:00 Blues-jazz lazulás
          12:00 "Utcazene" - Huckleberry Guys
          17:00 Mrs Columbo
          19:00 Kéknyúl Hammond Band
          21:00 B the First (Pély Barna zenekara)
          23:00-01:00 Jam session
          • 07. 29. kedd

            10:00 Blues-jazz lazulás
            12:00 "Utcazene" - Shakin
            14:00 Campfire
            17:00 Petruska András
            19:00 Blue sPot feat Tóth Vera
            21:00 Ferenczi György és a Rackajam
            23:00-01:00 Jam session
            • 07. 30. szerda

              10:00 Blues-jazz lazulás
              12:00 "Utcazene" - Shakin
              14:00 Benkő Zsolt Blues Gitárkurzusa
              17:00 A Nyughatatlan (Johnny Cash and the West Rockabilly Songs)
              19:00 Soultramps 
              21:00 Anna and the Barbies
              23:00-01:00 Jam session
              • 07. 31. csütörtök

                10:00 Blues-jazz lazulás
                12:00 "Utcazene" - Shakin
                14:00 Benkő Zsolt Blues Gitárkurzusa
                17:00 Mojo Workings
                19:00 Elefánt
                21:00 PASO
                23:00-01:00 Jam session
              • 08. 01. péntek

                10:00 Blues-jazz lazulás
                12:00 "Utcazene" - Medve Balázs
                14:00 Benkő Zsolt Blues Gitárkurzusa
                17:00 Jambalaya
                19:00 Blue sPot feat Palya Bea
                21:00 Sena
                23:00-01:00 Jam session
                • 08. 02. szombat

                  10:00
                  10:00 Blues-jazz lazulás
                  12:00 "Utcazene" - Medve Balázs
                  14:00 Benkő Zsolt Blues Gitárkurzusa
                  17:00 Bonus Track
                  19:00 Wildflowers feat. Tátrai Tibor
                  21:00 Muddy Shoes feat. Little G. Weevil
                  23:00-01:00 Jam session

                     

                  • 08. 03. vasárnap

                    10:00 Blues-jazz lazulás
                    12:00 "Utcazene"
                    14:00 Benkő Zsolt Blues Gitárkurzusa
                    17:00 Harakyru Band
                    19:00 Blue sPot Café záróbuli

                       

                Blues alapra is énekel Palya Bea Kapolcson

                2012.07.13. 13:18 Oszkó Péter 4 komment

                A Blue sPot zenekar abban az örömben részesül, hogy a kapolcsi Művészetek Völgye fesztiválra szervezett blues-udvarában népdalfeldolgozásait Palya Bea közreműködésével adhatja elő. Ebből az alkalomból beszélgetett Oszkó Péter, mint a Blue sPot szájharmonikása Palya Beával, kifaggatva nem csak a blues zenéhez való viszonyáról, hanem általában terveiről, a kapolcsi Palya-udvar programjáról és a Művészetek Völgyével kapcsolatos élményeiről is.

                Azonnal ezer kérdésünk lehetne, de persze nincs olyan ambíciónk, hogy mi fogjuk tudni megírni ezen a felületen minden idők legütősebb Palya Bea interjúját, hiszen amúgy is annyi helyen annyit beszélnek Rólad. Ezért igyekszünk az aktualitásokról kérdezni. Először is úgy tűnik, hogy miközben manapság olyannyira egymásba érnek a nyári fesztiválprogramok, hogy szinte Dunát lehet rekeszteni velük, valamiért megkülönböztetett figyelemben részesíted a Művészetek Völgyét. Mi az oka ennek a kötődésnek, mi különlegeset látsz a Művészetek Völgyében más fesztiválokhoz képest és hogy látod a jövőjét az egyre éleződő versenyben?

                1994-ben épp Vigántpetenden táboroztattam néptáncos gyerekeket. Akkor beleszerettem ebbe a tájba, módosult tudatállapotban bámultam a szalmabálákat, a dombokat, a ragyogó zöldet, az aranysárgát, a giccs fokozására még az eső is eleredt, szivárvány ívelt a dombok felett. Láttam Kapolcson az óriási szalmadisznót, az orrában tévé, benne film megy, egy disznóvágás visszafelé… A következő évtől, és azóta szinte minden évben pedig már fellépőként jöttem ide vissza, és a legmélyebb koncertélményeim kötődnek ide. Valahogy van itt valami plusz lélek, jó arcok vannak, figyelnek egymásra és a zenére. Ünnepi hangulatokat őrzök magamban, olyan tág pillanatokat, amilyenekért én zenélek: éneklem a gyönyörű dalokat, szállnak a hangok, és azt érzem, hogy át is jut a közönséghez az, amit elindítok. Közel vagyunk egymáshoz, közöttünk-fölöttünk kering az a jóság, az a melegség, az a kincs, ami nekem a zene. 

                Aztán idén harmadszor már házigazdaként költözöm le ide, és nagyon szeretem az egészet, a reggeltől estig tartó tömény, tömörített élmény-fájlokat.

                Én azt gondolom, a verseny az csak jó tesz, és amelyik fesztiválnak lelke van, az működik, virágzik és tovább él, a lelkek nem szoktak csak úgy meghalni. Amíg az megvan, addig nincs hiba, márpedig én a Palya-udvar körül érzem, és más udvarok körül is azt látom, hogy a szervezők, a segítők a szívüket-lelküket beleteszik abba, hogy meglegyen a napi csoda-adag.

                Most már hagyománynak mondhatjuk, hogy a Palya-udvar minden évben elképesztő tempót és életritmust diktál, szinte nem is alusztok és nem is pihentek, hanem reggeltől estik foglalkoztatjátok a közönséget. Hasonlóan mozgalmas programot terveztek-e idénre, hogyan fogod bírni, miközben köztudott, hogy hamarosan anyai örömök elé nézel, és készültök-e bármiféle újdonsággal, meglepetéssel?

                Ó, ha láttad volna, mit műveltem az elmúlt egy hétben egy horvátországi táncos kurzuson… Hihi, ha videóra venném és levetíteném, sok védőnő és szülészorvos a kardjába dőlne. Napi kétszer két órát táncoltam bekötött szemmel, dübögő ritmusú, ősi transz-zenékre, légzésgyakorlatokat csináltam, közte délben óriási hegyet másztam, úsztam a tengerben, buliztam, barátokkal élveztem az életet, mozgattam a testemet.

                PalyaBea

                Valóban, más ritmus van most nagy hassal, de szerintem az az egyéni hitrendszeren múlik, hogy ki mennyi energiát szabadít fel ilyenkor magában. Én sokat, és nagyon élvezem. Persze lehet, ha nagyobb lesz a hasam, másképp lesz, de azt majd ott akkor megérzem. Kézenállás még simán megy, táncolni sem táncolok kevesebbet, mint előtte, koncertezem is rengeteget, egyelőre a babám akkumulátor, inspirátor, örömforrás.

                Szóval én nagy izgalommal készülök Kapolcsra, bár igaz, most az eddigi, napi kb. öt megjelenést (koncertet, beszélgetést, énektanítást) azért inkább három-négyre csökkentettem, és ez azért is jó, mert teret adok másnak.

                Az egyik alapötletünk idén a tehetségkutatás, kiírtunk egy zenei pályázatot, a rengeteg beérkező produkcióból kilencet meg is hívtunk az udvarba. Aztán másik fókusz az esélyegyenlőség: roma alkotók, drogos témájú színházi előadás, a Snétberger Zenei központ diákja, árverés a Csodalámpa javára, filmvetítés. És szintén fókuszban a női alkotók. Én amúgy is figyelem a nőket, ki - mit csinál, zenében és már területeken is, és én imádok nőket imádni, rengeteg merítek ebből. Mint ahogy a barátnőim közelsége, ezek a női alkotók is sok-sok megerősítést, új gondolatot, szeretetet adnak. Lesznek fiatal énekesnők, színésznők, írónők, és mindenféle nők, tündérek, amazonok, anyák, lányok, asszonyok.

                Ami a meglepetéseket illeti, idén néhány dal erejéig a Blue sPot Café programjában is feltűnsz. Mennyire szívesen kalandozol más zenei stílusok felé és mit gondolsz, mennyire érzed majd otthonosan magad például egy klasszikus blues sláger keretére ráigazított, vagy rockzenei betétekkel „megbolondított” népdal előadásakor?

                 

                 

                Épp most hallgattam ezeket a dalokat, és nagyon szeretem őket! Igazából nagyon otthonos nekem, ezek a népdalok gyerekkori kedvenceim, a többi meg csak zene, egymásra hangolódás, energia. És ahogy hallgatom ezt a zenét, valahogy könnyűnek sejtem a találkozást. A blues egy nagyon ősi műfaj, és szerintem a népzenével való találkozása nagyon is harmonikus és természetes. Ilyen lesz hát a közös zenélés is.

                 

                Magunk is tapasztalhattuk, hogy a Palya-udvarban szinte családként éltek együtt a közönséggel. Általában mennyire vársz és kapsz visszacsatolásokat a közönségtől és ez mennyire befolyásolja az előadásaidat, a későbbi dalokat, műveket? Milyen arányban formálnak a saját, a környezeted és a közönséged elvárásai?

                Én egy elég hosszú fázisig egyedül dolgozom ki az ötleteimet, sőt, ahogy egyre több tapasztalatom van az alkotásról, annál hosszabban időzök egyedül egy-egy ötlet felett. Aztán a következő fázis  - ha van ilyen fázis, ez művenként, műfajonként változik - az alkotótársakkal való megosztás, a közös forma megtalálása. Izgalmas rész! És aztán persze van a közönségnek való megmutatás, ezért van az egész, a valódi értelme ez. Az biztos, hogy rengeteget ad a közönség energiája egy-egy műhez, főként megerősítést, érlelést, de az változó, hogy mennyire formálja át magát az alkotást. Én azért elég makacs vagyok, és tudom, hallom, leírom, felveszem a próbafolyamatban, hogy mit hogyan szeretnék. Ez a mesterség szeretete is, zenében, írásban és másban is. De paradox módon pont ez adja a későbbi szabadságot ahhoz, hogy a mű adott esetben változzon, vagy, hogy a kidolgozott részek mellé bekerüljenek az improvizációs részek, ahol aztán meg szárnyra kapok, és alig akaródzik a szárnyalásból visszatérni.

                De mintha ez a két erő egyszerre létezne csak igazán, erősíti egymást a sok tanulás, a munka állhatatossága, illetve az improvizáció szabadsága.

                Irigylésre méltó kreativitással formálod a világot, „gyurmáztál” már hangokkal és nemrég szavakkal is, ahogy Magad is írtad a Ribizliálomban. Tervezel-e majd még újabb anyagokkal is gyurmázni, milyen mértékben fogod a hangokat és a szavakat ezentúl alapanyagként használni és egyáltalán, merre irányítod a kreatív energiáidat a közeli és távoli jövőben?

                Ó, rengeteg ötletem van, és az a baj, hogy mindet imádom! Ha már itt tartunk, pont erről a témáról - a saját ötletek szeretetéről - egy tankönyv-alapanyagot is írtam, és ezt tréning formájában is szeretném tanítani, mert ha valamiben, hát ebben rengeteg tapasztalatom van. Szóval az ötleteim közt szerepel zene és könyv is. Az Ezeregy szefárd éjszaka című lemez pont Kapolcsra jelenik meg, de közben dolgozom az altatós - lemezmellékletes - könyvemen is, ez őszre lesz kész. Ezt a kislányom hívta bennem életre, nagyon izgalmas álombirodalmi utazás ez, sok szereplővel, anya mellett apa is, nagymama is kap nekivaló altatódalt, meg rengeteg, ébrenlét és álom határán elmondott történet is van benne. És aztán ott vannak a könyvötleteim is, dolgozom a várandósnaplómon, és hát Lapay Tündike is írja már a Kurvaképző mindennapjait… Imádok zenélni és írni, imádok élni, és anyaként biztos egy csomó új dolog fog eszembe jutni. Állok hát elébe kíváncsiságom újabb, visszautasíthatatlan hívásainak.

                A bejegyzés trackback címe:

                https://bluespotcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr674652290

                Kommentek:

                A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

                Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.07.13. 15:00:15

                Hú, ez a Hidegen fújnak a szelek feldolgozás nagyon állat...

                Jyll 2012.07.13. 19:28:32

                @Fedor: Elképesztően jó szám! :)

                sho_run 2012.07.14. 11:01:59

                @Fedor: Tényleg nagyon jó,nagyon tetszik nekem is.
                Ez pedig az egyik nagy kedvencem, hátha neked is tetszik:

                www.youtube.com/watch?v=HgwypQ_9_DE

                üdv:
                sr

                Blue sPot Café

                A kapolcsi Művészetek Völgye fesztiválra szervezett Blue sPot Café minél több feltörekvő zenésznek igyekszik lehetőséget adni akár önálló fellépésre, akár a hazai blues-rock világ ismert zenészeivel és bandáival közös szereplésre. A koncertek szervezője, a Blue sPot zenekar célja a kortárs blues, blues-rock és azzal rokon zenei stílusok bemutatása és az élőzene, a zenei interakció, a közös zenélés és improvizálás, a zene nyelvén folytatott párbeszédek megőrzése és megszerettetése mindazokkal, akik az elektronikus algoritmusok zenei világában továbbra is igénylik az egyéni, illetve közös előadás, valamit a hangszeres játék élményét.

                Utolsó kommentek

                • olgma: Nagyon király volt, minden pillanatát élveztem (beleértve azokat is, amelyekről csak homályos emlékeim vannak:)). Köszönet a Blue sPot Café udvar minden résztvevőjének és persze a vizes ventinek! üd... (2013.08.07. 00:43) Szentimentálé
                • rozsdapeti: Örömmel! (2012.08.05. 21:46) Képküldési pályázat
                • ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz!: Király ötlet! Alig várom a Palermót! (2012.08.03. 15:17)
                • Oszkó Péter: A csütörtöki fellépők sajnos nem maradtak az esti jammelésre, így a már megszokott emberekkel, Benkő Zsolttal és Fekete Jenővel kiegészülve tudtunk műsort csinálni. (2012.08.03. 09:45) Éjszakai jammelések
                • rozsdapeti: Ma este is îgy lesz? A Palermo és Ponty Zsuzsa nagyot szóltak egymás után, veletek együtt nagy jam lehetne a vége. Get the blues! (2012.08.02. 22:21) Éjszakai jammelések
                • Utolsó 20
                süti beállítások módosítása